Hoe werkt onze SPACERSEAT?
Geplaatst op: 8 februari 2019Hoe werkt de SPACERSEAT is ons natuurlijk het vaakst gesteld. Het eerst werd hij gesteld door de jury van de Innovatiewedstrijd van het Nederlands Lucht- en ruimtevaartfonds (NLF). De jury, bestaande uit autoriteiten op het gebied van Lucht- en ruimtevaart waren unaniem onder de indruk van onze innovatie.
Maar ook geïnteresseerde bezoekers op beurzen wilden de SPACERSEAT graag eens zelf uitproberen. Vooraf dacht men toch vaak dat men hier met een “gewoon” kussen te maken had. Niets is minder waar.
Wat zit erin?
In de SPACERSEAT zitten drie lagen schuim. De belangrijkste 2 lagen hebben allebei de vorm van een driehoek (wigvorm). Kijk voor de duidelijkheid even op de afbeelding hieronder.
- Het rode schuim is een relatief zacht schuim dat de bovenbenen prettig ondersteunt en zorgt ervoor dat het aantal drukpunten onder je billen goed wordt verdeeld. Hiermee voorkomen we dat je tijdens het zitten pijn in de billen krijgt.
- Het witte schuim is een hard tot zeer hard schuim dat ervoor zorgt dat het bekken wordt gekanteld. Hiermee zorgen we ervoor dat je een actieve zithouding krijgt. Je kunt dit nu zelf testen door eens met een “holle” rug te gaan zitten. Deze zithouding zorgt ervoor dat je minder rugklachten krijgt tijdens het vliegen en je ook nog eens uit-geruster aankomt.
- De combinatie van het witte en blauwe schuim maakt de SPACERSEAT uniek. Hierdoor is de SPACERSEAT niet te vergelijken met een gewoon wigvormig kussen die je ook wel in medische zitkussens tegenkomt. De combinatie zorgt voor een verbeterde zithouding die ook nog eens comfortabel is.
Hoe krijg je dan meer beenruimte?
Het is natuurlijk mooi dat de SPACERSEAT een comfortabele verbeterde zithouding brengt, maar hoe werkt dat dan met de beenruimte? Om dit te begrijpen kun je het beste even naar de onderstaande afbeelding kijken. De rode lijnen laten de boven- en onderbenen zien ZONDER de SPACERSEAT. De groene lijnen laten de benen zien MET de SPACERSEAT.
We willen je
nu graag uitleggen hoe het werkt:
- Door gebruik van de SPACERSEAT zit je iets hoger
(gemiddeld 6 centimeter, afhankelijk van lichaamsgewicht). Hierdoor bevindt
zich het heupgewricht iets hoger dan normaal. Doordat de rugleuning waartegen
je zit, schuin naar achter is geplaatst, bevindt je heupgewricht zich dus iets
verder naar achteren waardoor je meer ruimte krijgt tussen stoel A en B.
Door de wig-vorm van het harde schuim krijg je een actieve zithouding en kunnen de bovenbenen naar beneden bewegen. Deze worden vervolgens ondersteund door het zachtere schuim dat richting de knieën steeds zachter wordt.
- Bij de knieën (punt 2) ontstaat meer ruimte
omdat deze naar beneden zijn bewogen. Stoel A heeft een schuine rugleuning
waardoor er aan de onderzijde van de rugleuning meer ruimte overblijft dan aan
de bovenzijde van de rugleuning. Gemiddeld scheelt dit ongeveer 5 centimeter.
Voor mensen met langere benen kan dit verschil oplopen tot 8 centimeter.
- De onderbenen kunnen verder naar voren worden
verplaatst. Dit is goed duidelijk bij punt 3 op de tekening. Ook hier geldt
weer dat we gebruikmaken van de ruimte van de stoel tegenover ons, stoel A. Het
grote voordeel van deze extra ruimte is dat je de benen verder kunt strekken
dan normaal het geval was. Hierdoor heb je meer bewegingsruimte en kun je zelfs
oefeningen doen om bijvoorbeeld het risico op trombose te verkleinen.
- Ten slotte kunnen we onze voeten (4) veel verder naar voren zetten dan we gewend waren. Minimaal scheelt dit 14 centimeter. In de meeste gevallen kunnen passagiers hun benen volledig strekken en is de ruimte voor de voeten onbeperkt geworden.
We hopen dat je na het lezen van het bovenstaande artikel de werking van de SPACERSEAT hebt begrepen. Natuurlijk is er door onze ergonomen van EBLO Seating nog veel meer over te vertellen. Als je goed naar de bovenstaande tekening kijkt zie je dat er technisch gezien tot drie keer toe gebruik wordt gemaakt van de Stelling van Pythagoras. Juist de combinatie van Techniek en Ergonomie maakt de SPACERSEAT zo bijzonder.
Array